fbpx
Aden GlobalAden GlobalAden Global

Türkiye’de Oturma İzni Türleri

Türkiye'De Oturma İzni Türleri

Türkiye’de Oturma İzni Türleri, Oturma izni, yabancı oturma izni veya başka bir deyişle oturma izni, yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun süre kalmak istemeleri halinde ülkede geçici olarak ikamet etme hakkını veren belgedir. Temelde ikamet izinleri 6 farklı gruba ayrılmıştır.

Türkiye’de Oturma İzni Türleri

Farklı kategorilerdeki tüm oturma izinlerinin farklı başvuru şartları ve koşulları ile farklı gereksinimleri olduğunu lütfen unutmayın. İkamet izni başvuruları eksik belge ve beyannameler nedeniyle reddedileceği için bazı ikamet türlerine başvuruda bulunabilmek için başvuru sahibinin ülkeye uygun vize ile giriş yapması gerekmektedir. Sayfamızda yer alan tüm bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Zamanında ve doğruluğu konusunda azami özen gösterilmesine rağmen, bu konuda herhangi bir garanti verilmemiştir. İl Göç İdaresi Müdürlüğü konuyla ilgili en güncel bilgileri size en yakın veya goc.gov.tr internet sitesinden temin edebilirsiniz

Tüm İkamet İzni başvuruları için aşağıda yer alan belgelerin sağlanması gerekmektedir.

  • Fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş (önden, yüzü açık, yabancıyı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde), fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.
  • Pasaportun Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenir.
  • Pasaportta isim ve soy isim ayrımı yapılmamışsa, kendi ülke temsilciliklerinizden alacağınız açık kimlik bilgilerinizi gösterir belgeyi idareye sunmanız gerekmektedir.
  • Yabancı çocuk için doğum belgesi istenebilir.
  • Talep edilen ikamet izni süresince iaşe, ibate veya sağlığa ilişkin giderleriniz kamu kurumlarınca karşılanıyorsa bunları gösteren belgeleri idareye bildiriniz.
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütnamenin idareye sunulması gerekmektedir.

Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır?

Oturma izni alma işlemleri online sistem üzerinden gerçekleştirilir. İkamet izni başvurusu, göç idaresinin online sitesi üzerinden e-ikamet yoluyla yapılabilir. Başvurunun yapılabilmesi için e-ikamet sayfasındaki “İlk Kez İkamet İzni Başvurusu Yapıyorum” butonu kullanılmalıdır. Bu buton ile gönderilen başvuru formunun eksiksiz ve doğru bilgileri içerecek şekilde doldurulması gerekmektedir.

Form doldurulduktan sonra başvuru sürecini tamamlamak için İl Göç İdaresi Müdürlüğü için randevu alınmalıdır. Bu randevu e-ikamet sistemi üzerinden alınabilmektedir.

Oturma izni nasıl alınır konusunda detaylı bilgi için uzman ekibimizle iletişime geçerek sorularınızı sorabilirsiniz.

Oturma İzni (İkamet İzni) Nedir?

Oturma izni, Yabancı ikamet izni veya diğer adıyla ikamet Tezkeresi yabancı uyrukluların Türkiye’de kendilerine verilen vize süresinden daha uzun kalmak istemeleri durumunda ülkede geçici olarak ikamet etme hakkı veren belgedir.

Türkiye’de Oturma İzni

Türkiye’de belirli bir süre için belirli bir yerde yaşama hakkı sağlayan yetkili makamlar tarafından verilen izin belgelerine ülkemizde ikamet izni denir. Türkiye’de vize veya vize muafiyetinin izin verdiği süreden veya doksan günden fazla kalacak yabancıların ikamet izni almaları gerekmektedir. Bu belgeye sahip olan bir yabancı, ikamet izni aldığı süre boyunca Türkiye’de yasal olarak yaşama hakkına sahiptir. Türkiye’de kısa dönem, öğrenci, aile, uzun dönem ve insani ikamet izinleri bulunmakta olup, göç idaresine internet üzerinden online başvurular yapılmaktadır. Farklı ikamet izinleri için yabancılardan farklı kriterler aranmakta ve bu kriterlere göre gerekli izinler verilmektedir.

Leave A Comment