fbpx
Aden GlobalAden GlobalAden Global

Pasaport Nasıl Alınır​

Pasaport Nasıl Alınır​

Pasaport nasıl alınır​, ​Dünyayı keşfetmeye başlamak için atmanız gereken ilk adım, pasaport çıkarmak. Peki, pasaport başvurusu nasıl yapılır? İlk defa pasaport alacaksanız veya pasaportunuzu yenileyecekseniz yazımızı okuyarak bu süreçle ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz. Yeni kültürler tanımak, tarihi eserler sayesinde geçmişle buluşmak, yılın tüm yorgunluğunu atmak için güzel bir yurt dışı tatili mi planlıyorsunuz? Bu hayalinizi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan başlıca şeylerden biri ise elbette pasaport! Peki pasaport nasıl alınır, pasaport için gerekli belgeler nelerdir? İşte, pasaport çıkarma hakkında bilmeniz gereken detaylar.

Pasaport Nedir?

Pasaport, yurt dışına seyahat etmek isteyenlere yetkili kuruluş tarafından verilen ve uluslararası geçerliliği olan resmi bir kimlik belgesidir. Kimlik bilgileri ile biyometrik fotoğrafın yer aldığı, nüfus cüzdanı yerine de geçen pasaportta, aldığınız vizelerin ve ziyaret etmiş olduğunuz ülkelerin kaydı tutulur. 5682 sayılı Pasaport Kanununun 12’nci maddesine göre T.C. vatandaşlarına verilen dört pasaport çeşidi bulunur. Pasaport çeşitleri nelerdir başlıklı yazıyı hemen aşağıdan okuyabilirsiniz.

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

5682 sayılı Pasaport Kanununun 12’nci maddesine göre T.C. vatandaşlarına verilen dört pasaport çeşidi bulunur.

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının gerekli belgeleri sunduklarında alabilecekleri pasaport türüdür. 6 aydan 10 yıla kadar geçerliliği olabilir. Pasaportunuzun geçerlilik süresinin ne kadar olmasını istediğinize, pasaport harç bedelini öderken karar vermelisiniz. Umuma mahsus pasaport, başvuru yapan her vatandaşa verilir. Diğer pasaportlar için ise başvuru sahiplerinin belirli şartları karşılaması beklenir.

Hususi Pasaport (Yeşil Pasaport)

Devlet memurlarına ve ailelerine (çocuklar 25 yaşını geçene kadar faydalanabilir.) verilen pasaport türüdür. Birçok ülkeye giriş imkânı sunan bu pasaportu alabilmek için en az 5 yıldır memur olmak gerekir.

Hizmet Pasaportu (Gri Pasaport)

Devlet adına yurt dışında çalışan kişilere ve milli sporculara verilen bir pasaport çeşididir.

Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)

Dışişleri Bakanlığınca diplomatlara verilen bir pasaport çeşididir. Diğer pasaport çeşitlerine oranla daha fazla ülkeye vizesiz şekilde girilmesini sağlar.

Geçici Pasaport

Yurt dışında pasaportunu kaybeden ya da pasaportunun geçerlilik süresi dolan kişilere konsolosluk tarafından verilen pasaport türüdür. Geçerliliği 1 aydır.

Pasaport Nasıl Alınır​

Pasaport almak için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden TC kimlik numaranız, adınız, soyadınız, doğum tarihiniz ve telefon numaranızın istendiği formu doldurarak online pasaport randevusu almanız gerekir. Seçtiğiniz gün ve saatte pasaport randevusuna gitmeden önce gerekli belgeleri toplamanız, pasaport harcı ve defter bedelini ödemeniz gerekir. Harç bedeli, pasaportun geçerlilik süresine göre değişiklik gösterir.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport başvurusu için ilgili nüfus müdürlüğüne gitmeden önce istenen evrakları eksiksiz hazırlamalısınız. Umuma mahsus, yani bordo pasaport için gerekli belgeler şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı, TC kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesi,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf,
  • Pasaport harcının ve defter bedelinin ödendiğine dair dekont,
  • Kısıtlı veya reşit olmayan kişilerin yasal temsilcilerinin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları durumunda muvafakatname,
  • Varsa eski pasaport,
  • Harçsız pasaport başvurusunda bulunan öğrenciler için öğrenci belgesi.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pasaport işlemlerine öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden online pasaport randevusu oluşturarak ya da 199 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla randevunuzu alarak başlamalısınız. Ardından belirlediğiniz gün ve saatte, belirlediğiniz İlçe Nüfus Müdürlüğündeki randevunuza pasaport başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayarak gitmelisiniz.

İlk Kez Pasaport Nasıl Çıkarılır?

Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten online veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.

Leave A Comment